Compact Care Tuotevalitsin
Olet täällä: Etusivu / Vinkkejä

Vinkkejä

Kissanhiekoissa on paljon eroja hajunsitovuuden, paakkuuntumiskyvyn, pölyämättömyyden ja riittoisuuden suhteen. On pitkälti makuasia, millaista kissanhiekkaa päätyy käyttämään. Mutta varmaa on se, että kun on kerran kokeillut hyvää hiekkaa, ei laadusta halua enää tinkiä.

Omistajalla saattaa olla hyvinkin tarkat kriteerit hiekan ominaisuuksista, mutta useimmiten kannattaa seurata myös vessassa asioivan kissan mieltymyksiä ja valita hiekka lopulta niiden mukaan. Compact Care -tuotteet ovat laadukkaita ja erittäin käyttäjäystävällisiä, ja niiden joukosta löytyy aivan varmasti kuivike vaativimmankin kissakansalaisen makuun.

Jos olet vasta hankkimassa kissaa ja kaipaat neuvoja kissanhiekkavalinnan kanssa, tai olet muuten vain vielä etsimässä sopivaa hiekkaa, olet oikeassa paikassa. Tältä sivulta löydät perustietoa siitä, millaisia ominaisuuksia eri hiekoilla ja kuivikkeilla yleensä on, sekä muita vinkkejä kissan hygieniasta huolehtimiseen.

 ERI KISSANHIEKAT JA MITEN NE EROAVAT TOISISTAAN

>> Mikrohiekka
>> Harmaa betoniittihiekka
>> Piimaahiekka
>> Puupelletti

VINKKEJÄ KISSATALOUTEEN

>> Kissan hygieniakäyttäytyminen
>> Kissanhiekkalaatikon puhtaanapito
>> Kuivikelaadun vaihtaminen toiseen
>> Kissan totuttaminen uuteen vessaan

 

Mikrohiekka

Suuren suosion kissojen ja kissanomistajien keskuudessa saavuttanut mikrohiekka on nimensä mukaisesti erittäin pienirakeista kissanhiekkaa. Pienen raekokonsa ansiosta hiekka muodostaa kastuessaan erittäin tiiviin paakun, joka ei hajoa herkästi. Napakat paakut on äärimmäisen helppo poimia pois sitä varten tarkoitetulla kissanhiekkalapiolla. Tämä erityinen hiekkalapio on täynnä reikiä, joista puhdas hiekka pääsee valumaan takaisin laatikkoon, eikä sitä mene hukkaan paakkujen ja kiinteiden jätösten mukana.

Erinomaisen paakkuuntumisen ansiosta mikrohiekka on siis käytössä erittäin riittoisaa. Yksi 14 kg painava hiekkasäkki voi kestää yhden kissan taloudessa yli kuukauden. Kun laatikosta poimii päivittäin tiiviit paakut ja kiinteät jätökset pois, hiekka pysyy siistinä eikä likainen hiekka pääse sekoittumaan puhtaaseen. Mikrohiekkaa ei tarvitse välttämättä vaihtaa kokonaan, sekaan lisätään vain tarpeen tullen uutta.

Mikrohiekan muita hyviä ominaisuuksia ovat sen erinomainen hajunsitomiskyky ja vähäinen pölyäminen. Compact Care -mikrohiekat on valmistettu bentoniitista eli luonnonsavesta, joka laadun varmistamiseksi louhitaan aina samasta kaivoksesta. Hiekka puhdistetaan ja kaikkein hienojakoisin pöly siivilöidään siitä pois neljään kertaan. Tuloksena Compact Care -mikrohiekat ovat 99-prosenttisesti pölyämättömiä. Patentoidut kasviperäiset hajusteemme ja hajunsitojakomponenttimme pitävät huolen, että ei-toivotut hajut pysyvät poissa.

Harmaa, karkea bentoniittihiekka

Harmaan bentoniittihiekan erottaa mikrohiekasta sen isompi raekoko, jonka takia sitä kutsutaan myös karkeaksi kissanhiekaksi. Suurempirakeiset kissanhiekat eivät paakkuunnu yhtä tiukasti kuin mikrohiekat, mutta ne kulkeutuvat vähemmän kissan tassuissa. Myös karkea hiekka on valmistettu 100-prosenttisesta luonnonsavesta, paakkuuntuu ja on hyvin pölyämätöntä sekä melko riittoisaa. Se on siis oikein mainio valinta, kun haluat vain vähän kulkeutuvan kissanhiekan.

Eräs ominaisuus, joka erottaa karkean hiekan mikrohiekasta, on mikrohiekan tehokkaampi paakkuuntuvuus. Compact Care Classic paakkuuntuu kuitenkin nopeasti kastuessaan, ja nopea paakkuuntuminen takaa sen, että Compact Caren karkea, suurempirakeinenkaan hiekka ei päästä ikäviä hajuja leviämään ympäristöön.

Piimaahiekka

Piimaahiekasta valmistettu kuivike on rakenteeltaan kristallikidemäistä, valkoista ja isorakeista. Se imee nesteen itseensä tehokkaasti. Pahat hajut jäävät hiekan kiteiden sisään eivätkä päästä hajuja laatikon ulkopuolelle.

Monet pitävät piimaahiekasta sen helppokäyttöisyyden vuoksi, sillä laatikosta ei tarvitse kerätä kuin kiinteät jätökset ja vaihtaa hiekka kokonaan uuteen noin 30–40 päivän välein. Pitkän riittoisuuden takaamiseksi kissanhiekka kannattaa vaihtovälien lomassa aika ajoin sekoittaa. Käytetty hiekka voidaan hävittää talousjätteen mukana.

Piimaahiekka on oiva valinta pieneen asuntoon, jossa hiekan kulkeutuminen halutaan minimoida. Isorakeisena se kulkeutuu vähemmän kissan tassuissa kuin pienirakeisemmat hiekat.

Piimaahiekka on kevyttä ja helposti käsiteltävää, eikä se juuri pölyä.

Puupelletti

Puupelletti on lähes pölyämätön kuivike, jonka monet valitsevat sen ympäristöystävällisyyden takia. Se ei myöskään ison kokonsa takia kulkeudu helposti kissan tassuissa. Ne sopivat kissojen lisäksi myös muiden pieneläinten, kuten kanien ja jyrsijöiden, käyttöön.

Puupohjainen pellettikuivike valmistetaan puristamalla sahanpurusta tiiviitä pellettejä. Pelletit eivät paakkuunnu kastuessaan kuten luonnonsavipohjaiset kissanhiekat, vaan hajoavat ja varisevat laatikon pohjalle. Compact Care -puupelletit imevät omaan painoonsa nähden nelinkertaisen määrän nestettä, mikä tekee niistä riittoisan kuivikkeen kissanhiekkalaatikkoon.

Puupelletit toimivat parhaiten hiekkalaatikossa, jossa on ritilä välipohjana, eli niin sanotussa pellettivessassa. Kosteudesta pullistuneet ja hajonneet pelletit varisevat tällöin ritilän läpi laatikon pohjalle, josta ne on helppo putsata pois ja hävittää polttokelpoisen- tai normaalin talousjätteen mukana. Compact Care -puupelletti on 100-prosenttisesti biohajoava, suomalainen tuote, jonka raikas kuusipuun tuoksu auttaa pitämään hajut kurissa.

 

VINKKEJÄ KISSATALOUTEEN

Kissan hygieniakäyttäytyminen

Kissat ovat tunnetusti siistejä eläimiä, ja ilmaisevat yleensä hyvin selkeästi, mikäli vessa-asioissa on jotain niiden mielestä pielessä. Kissan mieltymykset kannattaa ottaa huomioon laatikkoa ja kuivikelaatua valitessa. Jotkut kissat ovat hyvin tarkkoja hiekkalaatikon koon, kuivikelaadun ja vessansa siisteyden suhteen. Jos kissa ei ole tyytyväinen hiekkalaatikkoonsa, se saattaa alkaa asioida ei-toivotuissa paikoissa. Kissa voi myös alkaa pidättelemään pitkiä aikoja, koska haluaa välttää laatikolla asioimisen viimeiseen asti. Virtsan pidätteleminen kasvattaa riskiä erilaisiin virtsatiesairauksiin, kuten tulehduksiin ja virtsakiviin. Kun kaikki on kissan näkökulmasta kunnossa ja kissa asioi laatikolla mielellään, riski sisäsiisteysongelmien tai virtsatiesairauksien ilmenemiseen on pienempi.

Kissalle laatikon sijainti voi olla hyvin tärkeää. Esimerkiksi vessa, kodinhoitohuone tai eteinen ovat tyypillisiä sijoituspaikkoja hiekkalaatikolle. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että valittu huone on tarpeeksi rauhallinen, ja että kissalla on esteetön kulku laatikolleen. Hiekkalaatikkoa ei kannata sijoittaa ruokakuppien lähelle, sillä kissa ei halua tehdä tarpeitaan samassa paikassa missä se syö.

Hiekkalaatikoiden sopiva määrä aiheuttaa joskus omistajalle päänvaivaa. Suositeltava määrä hiekkalaatikoita on yksi laatikko kissaa kohden, lisäksi mielellään yksi ylimääräinen.

On aina suositeltavaa sijoittaa laatikoita muutamaan eri paikkaan. Erityisen tärkeää tämä on monikissatalouksissa. Kun laatikoita on tarpeeksi, jokainen kissa voi valita mieluisimman paikan asioida. Kissojen välille ei silloin synny turhaa kiistaa resursseista, eli tässä tapauksessa laatikoista, eikä reviiritietoisten kissojen tarvitse häiritä toisiaan asioilla käydessään.

Jos talossa on useita kerroksia, kannattaa kuhunkin kerrokseen sijoittaa hiekkalaatikko. Pennun tai ikääntyneen kissan ollessa kyseessä kannattaa hiekkalaatikoita olla tarjolla useampia, ja varmistaa että kissa pääsee kulkemaan niihin. Ikääntyneen kissan olleessa kyseessä kannattaa myös hiekkalaatikon paikan vaihtamista välttää.

 

Kissanhiekkalaatikon puhtaanapito

Kissanhiekkalaatikon päivittäiseen puhtaanapitoon kuuluu paakkujen ja kiinteiden jätösten kerääminen pois. Karkean hiekan ja mikrohiekan käsittelyyn paras apuväline on rei’itetty hiekkalapio. Jätökset kerätään reikälapiolla pois joko suoraan roskakoriin tai erilliseen pieneen pussiin, jolloin puhdas hiekka valuu rei’istä takaisin laatikkoon, eikä hiekkaa mene hukkaan.

Hiekkalaatikko kannattaa myös pestä säännöllisesti vedellä ja sopivalla puhdistusaineella. Suosittelemme pesemään laatikon noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Pesun tarpeeseen vaikuttavat mm. vessa-astian koko, kissojen määrä sekä kuivikkeen laatu ja määrä. Mitä suurempi hiekkalaatikko ja paksumpi kerros laadukasta kuiviketta, sitä paremmin itse hiekkalaatikko pysyy puhtaana, eivätkä jätökset niin helposti valu laatikon pohjalle ja tartu kiinni siihen. Mitä useampi kissa ja mitä kovemmalle kulutukselle hiekkalaatikko joutuu, sitä tiheämpi on sen sopiva pesuvälikin.

Hiekkalaatikon pesuun käytettävien puhdistusaineiden valinnassa kannattaa suosia mahdollisimman myrkyttömiä vaihtoehtoja. Erittäin tärkeää on myös, että kaikki pesuainejäämät huuhdellaan hyvin pois laatikosta. Tarkkanenäinen kissa voi alkaa vältellä hiekkalaatikkoa, jos laatikko haisee sen nenään puhdistusaineelle.

Myös kissanhiekkalaatikko kuluu käytössä, ja onkin suositeltavaa aika ajoin vaihtaa liian kulunut vessa uuteen. Kulutuksesta riippuen sopiva vaihtoväli on noin kerran vuodessa. Lika ja bakteerit tarttuvat helpommin kuluneeseen ja naarmuiseen laatikon pohjaan, jolloin voi myös syntyä enemmän epämiellyttäviä hajuja. Kissanvessan käyttöikää ja hiekkalaatikkohygieniaa voi halutessaan lisätä käyttämällä kissanvessan suojapusseja.

Yleinen ongelma kissanhiekan kanssa on sen kulkeutuminen kissan tassuissa muualle asuntoon. Isorakeisemmat hiekat kulkeutuvat aina vähemmän kuin kaikkein hienojakoisimmat. Pieni raekoko takaa kuitenkin parhaan paakkuuntuvuuden, joten jos siitä ei halua tinkiä, niin kannellinen ja mahdollisimman korkeareunainen vessa ehkäisee kissanhiekan kulkeutumista jonkin verran. Lisäksi kulkeutumista voi vähentää kissanvessan edustalle tarkoitetuilla matoilla, joihin hiekanjyvät jäävät.

Hävitä aina kissankissanhiekka talousjätteen joukossa, älä koskaan WC-pöntön kautta, sillä edelleen turvotessaan hiekka kuin hiekka (niin savipohjaiset kuin kaikki muutkin) tukkii viemäriverkoston. Helppo tapa siivota kissan vessa on kerätä jätökset erilliseen pussiin (esim. koirankakkapussi), ja hävittää se muun sekajätteen mukana. Nykyään markkinoilla on saatavana myös käteviä, erityisen tiiviitä kissanhiekkaroskiksia, joihin voi kerätä isomman määrän jätöksiä kerralla hygieenisesti ja ilman hajuhaittoja.

 

Kuivikelaadun vaihtaminen toiseen

Jos kissa on vasta tullut taloon, ja tarkoitus on alkaa käyttää eri kuiviketta kuin mihin se on tottunut, kannattaa kuivikkeen vaihto tehdä pikkuhiljaa ja vasta sitten, kun kissa on ensin kaikessa rauhassa kotiutunut. Kissat pitävät rutiineista ja kuivikelaadun vaihto lennosta esimerkiksi hiekasta puupellettiin saattaa olla kissalle liian suuri muutos kerralla.

Ongelmia esiintyykin yleensä silloin, kun halutaan täysin vaihtaa kuivikelaatua, esimerkiksi siirtyä juuri luonnonsavipohjaisesta hiekasta puupellettiin tai piimaahiekkaan. Nämä kaksi viimeksi mainittua ovat tavan hiekkaan verrattuna niin erilaisia kuivikkeita, että kissalle kannattaa antaa paljon aikaa totutella niihin. Kissoille tassutuntuma hiekkalaatikossa on erittäin tärkeää. Jos tassujen alla tuntuu yhtäkkiä erilaiselta kuin aikaisemmin, voi kissa kieltäytyä käymästä laatikolla.

Yksi tapa uuteen hiekkaan tai muuhun kuivikkeeseen totuttamiseen on lisätä uutta kuiviketta vanhan joukkoon. Ensin vaikkapa vain vähän vanhan kuivikkeen päälle, pikkuhiljaa määrää lisäten kunnes lopulta siirtyy kokonaan uuteen kuivikkeeseen. Mitä enemmän aikaa jaksaa totuttamiseen käyttää, sen varmemmin kissa lopulta uuden kuivikkeen hyväksyy.

Toinen vaihtoehto on keventää muutosta pitämällä toisessa laatikossa vanhaa ja toisessa uuttaa kuiviketta.

 

Kissan totuttaminen uuteen vessaan

Kissanhiekkaalaatikoita on olemassa lukuisia eri malleja, joiden erot voivat olla ihmisen silmään pieniä, mutta kissalle ratkaisevia tekijöitä vessansa hyväksymiseen. Avomalliset laatikot sopivat yleensä kissan kuin kissan käyttöön. Pennulle tai vanhalle kissalle, jolla liikkuminen voi olla jo vaikeampaa, kannattaa käyttää avomallista laatikkoa, jossa on tarpeeksi matalat reunat. Kolleille suosittelemme korkeareunaista tai kannellista vessaa estämään vahinkoja vessan ympärillä.

Jos kissa on kovin ujo laatikolla kävijä ja haluaa yksityisyyttä vessassa asioidessaan, kannattaa hankkia kannellinen hiekkalaatikko. Kansi ehkäisee lisäksi huomattavasti hiekan kulkeutumista muualle asuntoon. Myös kannellisessa vessassa tärkeintä on, että se ei ole liian ahdas. Kissan tulee päästä kulkemaan laatikkoon vaivatta ja kääntymään sen sisällä.

Hiekkalaatikkomallin vaihtaminen toiseen voi onnistua kertaheitolla, jos uusi laatikko muistuttaa edes hieman sitä, mihin kissa on jo ennestään tottunut. Avomallinen laatikko on yleensä helppo vaihtaa toiseen avomalliseen, mutta kannelliset vessat saattavat vaatia kissoilta totuttelua.

Jos kissa ei halua asioida vessassa, jossa on katto, voi katon ottaa ensin pois ja käyttää vessaa ensin jonkin aikaa avomallisena. Katon voi kokeilla laittaa paikalleen muutaman päivän päästä, kun kissa on jo tottunut asioimaan uudella laatikollaan ilman sitä. Jos vessaan kuuluu heiluriovi, se kannattaa jättää ainakin tässä vaiheessa vielä pois. Ovea voi myöhemmin koittaa esitellä kissalle, esimerkiksi näyttämällä kädellä kuinka se toimii. Kissaa voi myös leikin avulla houkutella kulkemaan ovesta. Ei kannata kuitenkaan harmistua, vaikka kissa ei ovesta innostuisikaan. Jotkut kissat eivät suostu käyttämään heiluriovea lainkaan, tai vaativat siihen todella pitkän totuttelujakson.

Uuteen hiekkalaatikkoon suositellaan laitettavan sitä hiekkaa tai kuiviketta, mihin kissa on jo ennestään tottunut. Yhtä aikaa ei kannata vaihtaa sekä laatikkoa että kuiviketta, sillä silloin muutos voi olla liian suuri, ja kissa ei välttämättä ymmärrä, että kyseessä on hänen uusi vessansa. Kissa ei luonnostaan käytä hiekkaa tai hiekkalaatikkoa, vaan hiekkalaatikkokäyttäytyminen on aina opittua. Kissa on viisas eläin, ja taitava omaksumaan uusia tapoja, kunhan sen annetaan edetä omaan tahtiinsa.